1 1/2 чаша сметана за готвене
1 1/2 чаша сладкарска сметана
6 жълтъка
1/2 чаша мед
1 с. л. масло, без сол
12 големи, зрели смокини
1 с. л. захар
В тенджерка при средно висока температура смесете сметаната за готвене и следкарската сметана и оставете на котлона почти до завиране на сместа. Докато се загрява сместа от сметаната, в голяма купа разбийте до гладка смес меда и яйчните жълтъци. Към тях прибавете половината от сметаната и разбъркайте, след което върнете към останалата сметана. Продължете да загрявате на средна температура, докато сместа придобие гъстотата на карамел - около 3 минути. Не оставяйте сместа да ври, иначе ще се пресече. Махнете от огъня и оставете да изстине. След това поставете в хладилник, за да се охлади напълно.
Замразете сместа във фризер или в машина за сладолед, според инструкцийте на производителя. Съхранявайте във фризер до момента на сервирането.
Загрейте предварително фурната до 220 градуса. Изберете тава, достатъчно голяма, за да побере разполовените смокини в един слой. Намажете дъното на тавата с масло.
Подредете смокините в приготвената тава с отрязаната част нагоре и поръсете със захар. Печете около 15 минути, докато омекнат и захарта се разтопи.
Разпределете смокините в десертни чинии, сложете топки сладолед и аранжирайте. Можете да полеете сладоледа със соса от печенето на смокините. Сервирайте веднага.