1 бутилка бира Гинес (450 гр.)
2 чаши пълномаслено прясно мляко
⅔ чаша захар
6 жълтъка
1 шушулка ванилия, разрязана по дължина
1 с.л. тъмен захарен сироп (меласа), по желание
2 чаши гъста сметана
Сложете бирата да се свари в тиган за сос, след това оставете да покъкри, докато количеството й намалее до 1/2 чаша; оставете настрана да се охлади. На водна баня смесете млякото, захарта и жълтъците и ги разбийте. Изстържете семената от шушулката ванилия и прибавете семената и празната шушулка в тигана, заедно със захарния сироп (ако използвате). Бъркайте постоянно, докато сместа се сгъсти, след това прецедете, за да се махнат едрите частици. Прибавете сметаната и редуцираната бира към сместа и оставете да изстине напълно в хладилника.
Прехвърлете в машина за сладолед и замразете, или пък поставете в добре затварящ се съд във фризера, като вадите от време на време сместа и я разбивате до пълното й замразяване.