2 ч.ч. сметана
кората от 2 средни портокала
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кафява захар
голяма щипка сол
1/4 ч.ч. мляко на прах
5 големи жълтъка
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.ч. сушени череши или вишни
1/4 ч.ч. портокалов сок
2 -3 с.л. портокалов ликьор (например Cointreau)
3/4 ч.ч. орехи
С белачка за зеленчуци обелете кората на портокалите на тънки ивици, като изстържете бялата част.
Смесете сметаната, млякото, захарта, солта, млякото на прах, жълтъците (предварително леко разбъркани) и портокаловата кора в метална купа и разбъркайте до хомогенност. Гответе на водна баня като разбърквате докато сместа се сгъсти - около 15 минути. Свалете купата от водната баня и прехвърлете в съд пълен със вода и лед. Добавете ванилията и оставете сместа да изстине за около 15 минути (ако е необходимо, добавете още лед). Покрийте купата и поставете в хладилник за около 4 часа.
Междувременно накиснете черешите в портокаловия сок, смесен с ликьора и оставете да набъбнат. Запечете орехите, охладете до стайна температура и нарежете на едро.
Преди за почнете за замразявате сладоледа, прецедете сместа, за да отстраните портокаловата кора. Добавете половината от черешите и течноста от тях. Ако ще използвате машина за сладолед - следвайте инструкциите на производителя. След около 8-10 мин, когато сладоледът започне да замръзва (заприлича на гъсто тесто за кекс), добавете останалите череши и запечени и нарязани орехи и продължете да замразявате. След като се образуват меки върхове, прехвърлете в пластмасова кутия и прехвърлете във фризера да се стегне напълно.
Ако не разполагате с машина за сладолед: сложете сместа в пластмасова кутия и поставете във фризера. След около 1 час извадете разбъркайте добре и поставете отново в хладилника. След още около 1 час извадете, добавете останалите череши и орехи, разбъркайте и върнете във фризера. Оставете във фризера докато се стегне напълно.