Скоро идват горещите летни дни - ще искате да се поглезите с вкусен разхлаждащ десерт. Ние ви предлагаме да не бягате до магазина, а да приготвите домашен сладолед без сметана и хиляди химикали . Необходими са ви само три прости съставки, за да направите това вкусно лакомство. Всичко ще бъде възможно най-естествено, просто и бюджетно!
ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД БЕЗ СМЕТАНА
Натурален сладолед, направен от качествени съставки и без добавки, е трудно да се намери в магазините. Но това не е проблем, защото можете да направите десерта сами. Ще се изненадате колко лесно е да направите сладолед у дома. Дори няма да имате нужда от сметана! Е, да започнем?
СЪСТАВКИ
900 мл мляко
6 яйца
250 г захар + щипка сол
ПОДГОТОВКА
Първо, трябва да загреем млякото. Изсипете го в тенджера и го поставете на огън.
Докато млякото се загрява, пригответе яйцата. Отделете жълтъците от белтъците. Това трябва да се направи внимателно, така че жълтъкът по никакъв начин да не попадне в белтъка. Контейнерът, в който разбиваме протеините, трябва да е сух и чист.
Добавете захар към жълтъците. Разбъркайте добре с бъркалка. В този момент по желание може да се добави ванилия. Добавете малко мляко към жълтъчната маса и отново разбъркайте.
Получената смес изсипете в горещото мляко на малки порции, постепенно, така че жълтъците да не се пресекат. Разбърквайки непрекъснато, оставете сместа да заври. След това изсипете масата от тигана в друг съд, така че да се охлади по-бързо.
Междувременно нека приготвим белтъците. Добавете щипка сол и захар в купата с протеини. С помощта на бъркалка разбъркайте всички съставки, за да направите масата по-хомогенна.
След това поставяме протеиновата маса на водна баня. Дъното на протеиновата купа трябва да докосва врялата вода. Разбърквайте сместа непрекъснато за 12-15 минути на водна баня.
Отстранете протеините от огъня и разбийте с миксер за около 5 минути. Ще получим пухкав плътен крем. За да проверите дали белтъците са добре разбити, обърнете контейнера. Ако нищо не изтече, тогава всичко се е получило.
Ако млечната смес е напълно изстинала, внимателно разпределете белтъчния крем в нея. Смесете всичко с шпатула. След това с помощта на миксер на ниска скорост смесете масата. Не е нужно да разбивате дълго време.
Получената смес изсипете във форма за сладолед и я изпратете в хладилника за 3-4 часа.
А ето и визуално видео на процеса на готвене, което ще ви помогне да направите всичко правилно.
Определено препоръчваме да опитате да направите такъв сладолед. В летните жеги не можете да се сетите за по-добър десерт. Освен това се приготвя от прости съставки. Между другото, препоръчваме и да опитате рецептата за шоколадов сладолед от Джейми Оливър , която публикувахме по-рано. Небесната наслада е гарантирана.