Диетата с елда и кисело мляко е добър начин бързо да се отървете от излишните килограми.
Тези два продукта са полезни сами по себе си, но когато ги комбинирате, ефектът е фантастичен.
Пречистват организма от нечистотии и токсини, подобряват дейността на стомашно-чревния тракт, панкреаса и черния дроб, нормализират нивото на кръвната захар.
Заложете на тази проста комбинация и няма да съжалявате.
Снимка: pixabay
Защо елда?
Елдата е богат на енергия източник на витамини и минерали, които насищат организма.
В същото време не съдържа глутен, но има повече протеини и по-малко въглехидрати от другите зърнени култури.
Ето защо не е изненада, че именно кашата от елда дава сила, подобрява енергийния потенциал и дава устойчивост на тялото.
Органичните киселини (оксалова, лимонена, ябълчена), съдържащи се в елдата, са полезни при заболявания на кръвта (левкемия, анемия), диабет, запек и сърдечно-съдови заболявания.
Снимка: pixabay
Елда - спасение за кръвоносните съдове, черния дроб и профилактика на инфаркт
Елдата не е просто обикновена гарнитура.
Още нашите баби са знаели за нейната лечебна сила и влияние върху физическото и психическото здраве.
За съжаление, елдата е почти напълно изчезнала от нашите кухни.
Кога помага елдата?
При високо налягане и срещу атеросклероза
Елдата съдържа вещество, наречено "рутин", което се класифицира като биофлавоноид.
Повишава еластичността на кръвоносните съдове, затова се препоръчва при високо налягане и атеросклероза, а доказано намалява и риска от инфаркт.
Освен това има противораково действие.
Елдата може да се консумира като гарнитура или с мляко като каша.
По-добро настроение
Снимка: pixabay
Повечето хранителни добавки за повишаване на настроението и подобряване на психологическото състояние също съдържат екстракти от елда.
Най-силен ефект обаче има елдата, когато е прясна, без добавени вещества.
Консумацията й стимулира мозъчните процеси, балансира производството на хормони, чийто дисбаланс се отразява и в промени в настроението.
Някои проучвания също така казват, че редовната консумация на елда подобрява умствената и емоционална устойчивост.
Ще спите по-добре
Нашите предци са съхранявали люспите от елда като готово съкровище.
Използвали са я като пълнеж за възглавници и матраци, където елдата помага при болки в шийните прешлени, гърба, раменете, главата, срещу мигрена, безсъние, ревматични проблеми или болки в ставите.
Елдата се бори срещу безсънието, причинено от различни причини.
Зърната от елда се използват и за приготвяне на чай и отвара от елда, тъй като съдържат голямо количество рутин - витамин Р, който е важен за еластичността на съдовете.
Зарежда ви с протеини
Елдата е богат източник на аминокиселинен протеин, подобен на яйцата или млякото на прах. Тези вещества са важни за изграждането на мускулите, опорно-двигателния апарат и, разбира се, също и за нервната система. Но за разлика от продуктите от животински произход, елдата се усвоява много по-лесно и така протеините от нея се усвояват по-лесно в организма.
Ще помогне при проблеми с храносмилането
Съдържащата се в елдата оксалова киселина в комбинация с другите й компоненти спомага за регулиране нивото на киселинност в храносмилателния тракт. Помага при проблеми с киселини и стимулира храносмилателните ензими за по-лесно и бързо храносмилане без усещане за тежест.
Бори се с разширените вени
Много изследвания са доказали, че елдата укрепва кръвоносните съдове, подобрява тяхната еластичност и като цяло благоприятства кръвообращението.
Освен че предпазва от разширени вени, той предотвратява и по-сериозни заболявания като атеросклероза или инфаркт на миокарда.
Флавоноидите, по-точно един от тях – рутинът, са отговорни за удивителния ефект на елдата върху нашите кръвоносни съдове .
Рутинът е известен още като витамин Р, той защитава клетките на нашата съдова система.
Регенерира черния дроб и също така е от полза за сърцето
Снимка: pixabay
Елдата ускорява обновяването на чернодробните клетки и хората, които имат проблеми с черния дроб, непременно трябва да я включват в ежедневната си диета.
Ще помогне при диабет
Хората, които страдат от това заболяване, със сигурност знаят безценните ползи от яденето на елда. Може бързо да стабилизира нивото на кръвната захар и да предотврати нейните колебания.
Защо кисело мляко?
Снимка: pixabay
Киселото мляко е една от най-богатите на пробиотични храни, които подпомагат процеса на детоксикация и подобряват усвояването на лактозата.
Съдържа високо ниво на калций, магнезий, биотин, витамин B12 и много други полезни вещества.
Киселото мляко, както повечето ферментирали млечни продукти, спира гнилостните процеси в червата, стимулира черния дроб и насърчава отделянето на токсини.
Снимка: pixabay
Кисело мляко и сурова елда
Елдата трябва да е сурова за по-лесно смилане, но не се страхувайте от това.
Дори е по-вкусна, отколкото когато я сготвите.
При редовна консумация на сместа от елда и кисело мляко всяка сутрин, поне в продължение на няколко последователни седмици, бързо ще забележите ефекта.
Снимка: pixabay
Ще видите, че тялото ви ще ви благодари.
Добър апетит!