За мнозина глухарчето е ясен знак, че лятото наистина започва. В същото време това е растение, в което много собственици на градини се кълнат, тъй като се разпространява бързо и е трудно да се отървете от него.
И така, какъв е вкусът на виното от глухарчета?
За разлика от горчивия вкус, който глухарчетата имат в диво състояние, виното от глухарчета има флорален вкус с нотки на ядки и ванилия. Много хора, които опитват вино от глухарчета за първи път, може да имат затруднения при определянето на аромата, тъй като няма вкус на глухарчета.
Кехлибареният цвят също напомня за медовина, а не за вино. Следователно може да бъде забавен експеримент да видите кой от вашите приятели може да познае правилно какво всъщност съдържа чашата.
Как да си направите вино от глухарчета
Има много различни рецепти за вино от глухарчета , но ние харесваме тази, разработена от Хенрик Матсон, готвач и автор на храни.
Съставки:
7 + 3 литра вода
7 литрова кофа почистени цветове от глухарче
1 кг стафиди
Сок от 4 лимона (около 100мл)
6 мг витамин В (по избор)
4 г мая на прах
2,5 кг захар
1 пакетче винена мая
Направете следното:
1. Наберете глухарчета – най-добри са в началото на лятото. Почистете старателно. Просто наберете жълтите цветове. Отстранете стъблата и големите зелени листа, както и малките зелени листа под цветята. Най-добре е да се бере в ранна слънчева и суха сутрин, веднага след като слънцето ги е накарало да се отворят и росата се е изпарила и преди насекомите да са започнали да се движат.
2. Поставете цветовете на глухарчето в метален съд за готвене и може да издържа на топлина.
3. Сварете 7 литра вода. Залейте глухарчетата с горещата вода. Разбъркайте.
4. Нарежете стафидите или ги пуснете в блендер и ги разбъркайте. Добавете лимонов сок.
5. Покрийте с кърпа и изчакайте температурата да падне до 20 градуса. Измерете с термометър, преди да добавите маята, винената мая и витамин В(евентуално). Разбъркайте и оставете настрана да ферментира.
6. Разбърквайте няколко пъти на ден. Цветовете образуват нещо като "капаче", което трябва да се натиска надолу, за да придобие повече вкус.
7. След 4 дни ферментация е време да премахнете цветовете на глухарчето и стафидите. Отстранете ги с гевгир или цедка.
8. Разбъркайте захарта във виното от глухарчета. Сварете 3 литра вода и оставете да изстине. Добавете охладената преварена вода, докато получите общо около 10 литра вино от глухарчета. Прехвърлете в съд за ферментация.
9. Оставете ферментацията да продължи, докато спре след няколко дни. Нивото на захарта трябва да е спаднало значително.
10. Прехвърлете в нов съд без утайката. След около ден можете да завършите ферментацията с малко винена мая, за да сте сигурни, че няма да вкисне (да се превърне в оцет) и да не продължи да ферментира след бутилиране.
11. Бутилирайте виното и го разпределете в чисти бутилки и поставете тапа или капачка. Съхранявайте го на тъмно и хладно място за 1-3 месеца, преди да пиете вашето вино от глухарчета.
РЕЦЕПТА ЗА ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА 2
Първо се нуждаете от торбичка цветовете от глухарче, аз обикновено вземам тези, които нося със себе си от магазина. Най-лесният начин да откъснете цветовете е просто да ги откъснете от стъблото.
Чантата трябва да е пълна, така че ще имате време да се отегчите наистина, преди тази цел да бъде постигната. Един съвет е да се фокусирате само върху огромните цветове, в противен случай ще ви отнеме цял ден.
Около час по-късно се случва следващата стъпка, цветовете трябва да бъдат почистени, трябва да се използват само жълтите венчелистчета и не трябва да има малки зелени листенца, трябва да се премахне колкото е възможно повече. Обикновено отрязвам "дъното" на цветето, за да остане само жълто, тогава обикновено се оказва добре.
Гледайте да няма насекоми.
Около час по-късно всички цветове са изчистени и започва следващата стъпка. Поставете цветовете в кофа, която събира поне 6-7 литра.
Сварете 5 литра вода и залейте цветята, разбъркайте и оставете да престои, докато цялата слава отново стане на стайна температура, най-лесно е да престои една нощ.
Мирише малко фънки, но свикваш, слагаш капака и добрият вкус се извлича от цветните листенца. Това е малко като приготвянето на огромна чаша чай.
Първата стъпка е да извадите пластмасовата си кофа/damejeanne с придружаващата я тръба за ферментация. Много е важно всичко да е старателно почистено, иначе рискувате бурна ферментация и други гадости. Имам пудра, която е основно на хлорна основа, става напълно стерилна, когато търкате и изплаквате с нея.
След това отварата от вчера трябва да се прецеди на чисто, аз използвам цедка, през която може да изтече цялата слава, за да извадите и последното парче, трябва да стиснете цедката.
След това тъмната каша отива в пластмасовия контейнер, не изглежда много добре в този момент, но така трябва да изглежда.
След това отварата трябва да се разреди до общо 10 литра. За да се ускори предстоящата ферментация, водата, която се налива сега трябва да е с температура около 37 градуса. Тъй като отварата е по-студена, крайната температура ще бъде около 30 градуса.
След това към сместа се добавят 2 кг кристална захар, като се разбърква добре, за да се разтвори захарта.
Част от обикновената мая с големината на кубче захар се разбърква в чаша 37 градуса вода заедно с малко захар. Разбъркайте добре и оставете да престои половин час, за да може маята наистина да се активира. Тогава цялата слава отива в пластмасовия контейнер. Това може да се подготви предварително, ако желаете.
Добавете водата с маята и разбъркайте добре, едва ли ще намерите по-добро място за ферментация от това, топло и хубаво и много храна, тогава маята процъфтява.
Последната съставка са 4 тънко нарязани лимона, които също се разбъркват в консервата. Те имат функцията да неутрализират pH на крайния резултат. Предполагам, че по същество ще работи също толкова добре само с лимонов сок.
Поставете капака на пластмасовата кофа, добавете вода към тръбата за ферментация и след това просто изчакайте. В рамките на около час ферментационната тръба ще започне да бълбука много, защото това, което се случва сега, е, че дрождите изяждат захарта, а след това дрождите отделят алкохол и оригват въглероден диоксид.