Готвили сте ориз ил и спагети. Не изхвърляйте водата!
Сигурно не сте чували до този момент, че бихте могли да се възползвате от течността, която ви е останала след готвене на спагети или ориз. Водата, в която сте варили ориз или тестени изделия има определени лечебни, т.е. кулинарни свойства и бихте могли да послужи за подобряване вкуса на ястията.
Водата, в която се варили тестените изделия е тайната на добрия сос
Сигурно много пъти, докато сте били в ресторант, хапвайки спагети сте се чудили каква е тайната на този сос, а у дома никога не бихте могли да го приготвите по същия начин.
Лечебни свойства на оризовата вода
Водата, в която се е сварил оризът има множество лечебни и полезни свойства за тялото, сред които е повишената телесна енергия. Тази вода е богата на въглехидрати, помага при лечението на гастроентерит, предпазва от рак и регулира кръвното налягане.
Също така, оризовата вода е отлична в грижата за тялото, допринася за мека и гладка кожа, за приготвяне на лечебни вани. Може да се използва като заместител на тоника за лице и да намали размера на порите на лицето. Ако пък миете косата си с оризова вода, тя ще стане значително по-блестяща и по-здрава.
Как се приготвя оризова вода?
Оставете ориза да ври във водата, като предварително сте поставили по-голямо количество вода от обикновено. Водата приготвена по този начин може да се пие топла или да се остави да се охлади и да се използва за грижа за лицето и тялото.