Помните ли турския Тюрбан-бюрек - витата баница с месо, която буквално подлуди домакините по цял свят и всички я опитаха? Е, сега имаме за вас не по-малко вкусни тюрбан-банички с месо (а може да ги напълните и с нещо друго по ваш вкус). Приготвянето им е много лесно и просто.
Тюрбан-банички
Продукти:
За тестото:
- 250 мл хладка вода
- 250 мл хладко прясно мляко
- 1 ч. л. сол
- 800 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
За плънката:
- 3 глави лук
- 400 г кайма
- сол и черен пипер на вкус
И още:
- 150 г разтопено масло за намазване
- 1 жълтък + 1 чаена лъжичка мляко за отгоре
Приготвяне:
Смесете в купа водата и хладкото мляко, добавете солта и разбъркайте. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, и замесете меко, нелепнещо тесто. Оформете го на топка и покрийте с фолио. Оставете така за 1 час.
Снимка: YouTube
Междувременно смесете съставките за плънката и я разделете на 4.
Снимка: YouTube
Извадете на плота починалото тесто и го разделете на 4 топки. Оставете ги покрити за 15 минути.
Снимка: YouTube
Докато работите с първата, покрийте останалите с фолио или кърпа, за да не изсъхват.
Разточете топката на тънка кора (около 2-3 мм).
Снимка: YouTube
Намажете я с разтопено масло, след което поръсете равномерно отгоре 1/4 от плънката с месо.
Навийте на дълго руло, което след това усучете.
Снимка: YouTube
Навийте го на охлюв, започвайки от единия край, след което сплескайте с ръце отгоре.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Процедирайте така и с останалото тесто и плънка.
Готовите рула изтънете леко с точилка и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене (при мен в една тава се събират 2 охлювчета).
Снимка: YouTube
Намажете с разбит с малко мляко жълтък и сложете да се пекат 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Снимка: YouTube
Готовите тюрбан-банички се оставят леко да се охладят, след което се изваждат от тавата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поднасят се топли.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube