Овесените ядки, известни още като каша, може да не са най-вкусната храна, но са много здравословни. Дава ни енергия и сила за работа сутрин.
Но не само хората, но и растенията могат да се възползват от този продукт, особено в детството.
В допълнение, овесените ядки укрепват имунитета на растенията, което ги прави по-устойчиви на болести и лоши условия на околната среда. Листата на растенията произвеждат много повече хлорофил, което ги прави по-зелени и по-здрави.
Как да подготвим "каша" за разсад? Лесно е като приготвянето на овесени ядки. Вземете 200 грама овесени ядки и ги залейте с 0,5 литра вода. Като бухнат малко се прехвърлят в блендер и се смилат. Добавете 1 супена лъжица захар към получената маса, след което я оставете на топло място за три дни, като разбърквате от време на време.
След това се прецежда. Преди употреба полученият концентрат се разрежда с вода в съотношение 1:5. Този тор може да се използва за разсад, възрастни растения и стайни култури на всеки две седмици. Попада в категорията "евтино и весело".
Много опитни градинари добавят валцувани овесени ядки в дупката при засаждане на растения и постигат отлични резултати.