Изследователи от Италияразкриха коя е най-добрата мазнина за готвене, която притежава твърде полезни за здравето свойства. Нужно е само да смените начина на приготвяне на храната.
Експертите посочиха продукт, с който готвейки, ще се предпазите не само от високо кръвно, но и диабет тип 2, артрит, както и някои видове рак.
Веществата в този продукт понижават стреса и разширяват кръвоносните съдове.
Учените смятат, че готвенето с маслиново олио (известно още като зехтин), има много благоприятно влияние върху организма.
Това е може би най-добрата готварска мазнина, тъй като в нея се съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли.
Специалистите са сравнили ефекта от две четиримесечни диети. Едната от тях била богата на зехтин, а другата не.
Резултатите са показали, че изобилната консумация на зехтин се свързва с понижение в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като ефектът е по-ясно изразен при жените.