Ако преди няколко седмици ми бяха казали, че е възможно не само да ме изненада, но и да ме впечатли ястие с картофи , нямаше да повярвам. Този достъпен зеленчук е в кухнята на всяка домакиня по всички възможни начини: пържени, варени и задушени, печени, като картофени кюфтета, съставка за любимите салати и какви ли не ястия.
Португалските картофи с розмарин и зехтин са толкова вкусна храна, че една порция със сигурност ще ви бъде малка. В ресторантите в Португалия се сервира с месо или риба, както и с по-екзотично месо от сепия или октопод. Но честно казано, това ястие е напълно достатъчно дори и само то да се консумира
съставки
картофи 8 броя
чесън 4 скилидки
масло 30 g
Зехтин 40 ml
розмарин 2 ч. Л.
Морска сол на вкус
подготовка
Вземете 8 картофи и ги измийте добре. Сварете, след което оставете настрана и изчакайте, докато се охладят
Сега всеки картоф трябва да се притисне с лъжица отгоре. Картофите трябва да се напукат леко, но без да се разпадат.
Изберете формата, в която ще ги печете. Налейте в нея зехтин. Нарежете скилидките чесън на филийки. Те трябва да бъдат равномерно разпределени на дъното.
Наредете картофите с намачканата част нагоре, трябва да прилягат плътно. Поръсете картофите с розмарин и едра морска сол.
Нарежете маслото на кубчета. Поставете по 1-2 кубчета на всеки картоф.
Задайте температурата на фурната 180–200 ° С. Изпратете картофите във фурната, докато хванат златна коричка
Според оригиналната рецепта е по-добре да се използват млади картофи. Но можете да приготвите наличните, които имате вкъщи. За да се сварят равномерно, избирете картофи с приблизително еднакъв размер. Ако у дома има пресни зеленчуци или пържени гъби , тогава заедно с картофите на португалски, те ще направят вечерята перфектна. Кажете на приятелите си за тази идея!