Когато нямам достатъчно време, но искам нещо вкусно, готвя този мек, деликатен сладкиш . Още повече, че не за първи път есенната реколта се кичи на балкона - сочни ябълки от градината на майка ми . Това е и любимата сладост на моите деца. Възхитителните ябълкови ролки се съчетават перфектно както с топло мляко, така и с билков чай!
Лайф хак : можете да замразите ябълково пюре, след което няма да ви се налага да се занимавате дълго с плънката. Правя това от много години. Не се различавам грам от пресните!
Съставки
Пшенично брашно 300 гр
ябълки 6 бр.
Кисело мляко 130 мл
Яйчен жълтък 2 бр.
Захар 5 супени лъжици
Масло 145 гр
Бакпулвер 1 ч.ч
Ванилия 3 g
Сол на вкус
Подготовка
Обелете и изчистете от семки ябълките. Настържете на едро ренде
Разтопете 25 грама масло в тиган и изсипете настърганите ябълки в него. Добавете 2 супени лъжици захар и ванилия
При непрекъснато бъркане оставете ябълките да къкрят за 15 минути. След това прехвърлете всичко в чиния и оставете да изстине.
Добавете 3 супени лъжици захар към киселото мляко при стайна температура и разбъркайте добре.
Към брашното добавете щипка сол, бакпулвер и 120 грама масло. Разтрийте съставките на малки трохи с ръце.
Изсипете яйчената смес в трохите и омесете на меко тесто. Покрийте готовото тесто с торба и поставете в хладилник за 20 минути
Разделете охладената заготовка на 2 части и разточете слоеве с дебелина 3-5 мм.
Докато плънката се охлажда, тя става гъста и ароматна. Също така го разделяме на 2 части и го разпределяме на равен слой върху тестото
Разточете внимателно рулата и нарежете всяко на 7 парчета. По този начин трябва да получите 14 заготовки.
Намажете кифличките с жълтък за хубав вид.
Изпратете да се пекат във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 30 минути.