Без ядки сладкарските изделия биха загубили лъвския дял от чара си. Техният богат и в същото време мек вкус се съчетава перфектно.Затова днес ще ви споделим проста, но изключително успешна рецепта за ядки с карамел.
Този домашен десерт се приготвя за няколко минути, а вкуса му трае дълго време. В оригиналната рецепта се използва глюкозен сироп , заменихме го с готов натурален компонент - мед. Това ще обогати вкуса на барчето от ядки и ако ви харесва комбинация от млечни и ядкови нотки, препоръчваме да добавите малко кондензирано мляко към меда.
Съставките
бадеми 225 g
орехи 225 g
фъстъци 225 g
захар 900 g
мед 200 мл
вода 450 мл
подготовка
От ядки можете да направите смес или да ги сготвите поотделно. Ще ви трябват 300 г захар, 150 мл вода и 70 мл мед за 225 г ядки от всякакъв вид. Първо запържете ядките в тиган, за да подобрите значително вкуса им.
След това добавете захар в дълбок тиган, разредете я с вода и мед и разтопете с мед. Трудно е да приготвя в големи количества, затова предлагаме да я правите на части.
Разстелете получената смес от орех и карамел върху намаслена пергаментова хартия и оставете леко да се охлади. След 5 минути направете разрези, за да разделите на удобни за вас парчета и след това изчакайте, докато се втвърди.
Глюкозен сироп може да се приготви у дома. Всъщност това е обикновен течен карамел (от 150 г захар и 60 мл вода) с добавяне на щипка лимонена киселина и сода. Така вашият десерт с ядки ще бъде по-прозрачен, получавате страхотно изкушение с ядки. Между другото, можете да изберете ядки по ваш вкус и да смесите в пропорции, които са удобни за вас - във всички случаи се оказва вкусно и здравословно . Споделете нашите рецепти с приятелите си!