Архангелова задушница е една от трите най-важни и се чества се в първата събота преди Архангеловден - тъй като събота е отредена за ден на покойниците.
Във всяка православна църква на Архангелова задушница се прави Обща панихида за почит към починалите, молим се за душите на мъртвите и запалваме свещи.
На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.
На гроба на починалите палим свещ, която е знак на нашата вяра, а огънят напомня за безсмъртието. Тамянът е символ на чистата молитва, цветята са добродетелите на починалия.
На Архангелова задушница се отдава и благодарност на офицерите и войниците, загинали за България.
На Архангелова задушница , по същия начин при другите задушници, се правят общи софри. Наричаната още Голяма задушница , тя е последната за годината, поради това на общата маса на гробищния парк се поставят седем разни ястия (между, които такива любими на загиналия), за да „чуят“ благословението на починалите в предтсоящите коледни пости. Първият залък се поставя на земята, а първата глътка вино се излива на земята и споменават починалите с "Бог да прости". Възрастните хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи покрай тебе на този ден, означава е душата на покойника.
Организират се помени или назовавани още раздавки, които се дават на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а по същия начин и на другите хора около съседните гробове, даже непознати.
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства жито вино, питка, пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но действително бихте могли да подадете каквото желаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за възпоминание на Христовата саможертва за нас.