Милинките са сред любимите закуски на българина още от времето на бабите ни, които си ги замесваха сами, защото навремето нямаше жена, която да не умее да борави с тесто. Е, днес имаме за вас една от най-известните тестени рецепти - Сливенски милинки .
Сливенски милинки с пудра захар
Продукти:
500-600 гр. брашно
7 гр. суха мая
370 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
30 мл олио
За намазване:
1 яйце
100 гр. масло
5 с.л. вода
5 с.л. галета
1 ч.л. сол
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Поставете брашното в удобен за месене съд. Добавете маята, солта и захарта.
Разбъркайте ги и направете кладенче. Изсипете внимателно топлото мляко, добавете олиото и омесете меко тесто.
Оставете го да втаса и стане двойно. Когато тестото е готово, пригответе тавичка. Намажете я с масло. Оформете топчета тесто с размер на орех.
Подредете ги в тавата.Пригответе сместа за намазване. Разбийте яйцето с водата и солта. Добавете маслото и разбъркайте. След това добавете галетата.
С получилия се крем внимателно се намазват топчетата тесто.
Покрийте ги със стреч фолио и оставете да втасат отново за около 40 минути.
Изпечете милинките в топла фурна на 180 градуса до златисто.
При всяка фурна е различно, отнема около 30- 40 минути.
Готовите сливенски милинки поръсете с пудра захар.