Кой не обича да изпие една хубава ракия със салата вечер. А пък домашната винаги е по- сладка.
Приготвя се рядко, тъй като реколтата се променя от година на година, но сливата определено е кралицата на всяка трапеза. Невероятният аромат, цвят и вкус са толкова завладяващи и приятни, че стана невъзможно да се откажате.
Съставките
вода 1 литър
слива 450 g
захар 225 g
подготовка
Измийте сливите и извадете костилките, разделяйки всеки плод наполовина
В голяма тенджера ги комбинирайте със захар и вода, сложете ги да се варят, докато захарта се разтвори напълно.
Изсипете охладената смес в буркани, затворете със стегнати капаци и оставете на хладно тъмно място за 3 месеца. След това прецедете и изсипете в чисти бутилки.
На изхода ще получите около 1 литър сливова ракия. Дръжте я далеч от слънчева светлина, за предпочитане в хладно помещение. Перфектно ще допълни домашния ви мини бар и ще стане любимото питие на всичките ви гости. Също така напитката може да се използва за импрегниране на сладкиши или като съставка в коктейлите. Запазете нови рецепти за себе си и не забравяйте да ги споделите с приятелите си!