Розмаринът е подправка с освежаващ аромат, който придава на ястията богат вкус, подобрява ги и ги прави по-здравословни. Маслото от него е високо ценено и заради ароматността си при готвене, но и заради отличния си ефект върху здравето на кожата.
Тази билка е отлична за укрепване на организма и отдавна се използва не само като подправка в кухнята, но и за приготвяне на козметични продукти и като природно лекарство .
Ако имате проблем с лошата миризма в маратонките, лошата миризма на обувките, просто вземете стръкче розмарин и го сложете вътре.
Ако имате проблем с киселини, ако имате стомашен проблем, това усещане за парене или ако имате проблем с газовете, розмаринът е чудесен за борба с този тип проблеми. В този случай помага чай, приготвен с розмарин.
Чаят от розмарин е отличен за лечение на всички храносмилателни проблеми, особено киселини, лошо храносмилане, газове и запек.
Една супена лъжица пресни листа се заливат с 250 мл вряща вода и след 10 минути се прецеждат.
Ако имате розмарин в двора или в саксия, не пропускайте да седите до него колкото можете по-дълго и от време на време да прокарвате ръка през клонките му, за да освободите аромата му.
Наберете няколко стръка и ги сложете в косата си или в джоба си, ако отивате на разходка, и носете успокояващия му аромат със себе си. Ако сте стресирани или имате лоша концентрация, розмаринът ще ви помогне много.
Също така е от голяма полза при възпалителни състояния, особено при болки в ставите. За лечение се използва вода, в която са оставени стръкове розмарин, или тинктура, тоест спирт, в който са оставени стръкове розмарин.
Розмаринът в алкохол ще бъде от голяма полза при следните здравословни проблеми: целулит, срещу настинки и грип, болки в коленете, синини, проблеми с кръвообращението и разширени вени, предотвратява косопад, болки в мускулите, навяхвания, болки в ставите, пневматизъм.
Тинктура от розмарин в алкохол - Начин на приготвяне, необходими съставки и употреба:
Необходими съставки:
- 1 стрък пресен розмарин (по възможност с листенца и цвят)
- спирт (медицински спирт, но може и домашен качествен)
- 1 стъклен съд (шишенце или буркан)
Начин на приготвяне:
Можете да използвате и суха билка розмарин (листа и цвят), но най-добре е да се приготви с прясна билка. Нарежете билката на ситно и я поставете в подходящ съд или малка стъклена бутилка.
Нарязаният розмарин се залива със спирт до горе (пръст-два от отвора на бутилката, но билката трябва да е напълно потопена). Затворете добре бутилката и я оставете за 15 дни на тъмно място.
Употреба: прецедете и съхранявайте течността в стъклен буркан, отново на тъмно място. Тази получена комбинация от розмарин трябва да се използва за масаж на места, където е необходимо поради някои от горните проблеми (целулит, вени, болки, синини, ревматизъм).
ПРИ БОЛКИ В ШИЯТА
Накиснете 2-3 стръка розмарин в 150 мл вода и оставете да престои половин час. След това напоете памучна кърпа или памучен тампон, натопете го във водата и покрийте шията или го сложете като лапа.
Можете да използвате тази техника и за други части на тялото, където чувствате напрежение, тежест или болка. Повече за метода с клонка розмарин на шията може да гледате във видеото по-долу: