Знаете ли какво се случва, ако добавите лук към млякото? Резултатът ще бъде ястие, което определено ще се превърне в истинско откритие за мнозина. Не е трудно за приготвяне – трябва ви само фурна, 4 съставки и малко време.
Много хора имат мляко и лук в кухнята си.
Но какво ще стане, ако комбинирате двата продукта? Оказва се, че могат да направят невероятно вкусно домашно сирене , което можете да сложите на сандвич или да добавите към салата. Не пропускайте да опитате тази рецепта.
За да приготвите Домашно сирене с вкус на лук ще ви трябва:
Домашно сирене с вкус на лук
Продукти:
- 6 литра прясно мляко;
- 3 глави лук;
- кора от три глави лук;
- 1 литър вода;
- 2 чаени лъжички сол.
Приготвяне:
Изсипете млякото в два трилитрови буркана.
Снимка: youtube
Лукът се нарязва на ситно и се смила в блендер (не забравяйте да отделите настрана люспите). Прецедете сместа през цедка в купа.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Изсипете сока, пуснат от лука, в бурканите с мляко.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Сега посолете и поставете във фурната, предварително загрята до 150 градуса, за 45 минути.
Снимка: youtube
След изминалото време прецедете млякото през тензух и гевгир в купа.
Снимка: youtube
Сега трябва да изчакате, докато суроватката се отдели.
Снимка: youtube
Накрая увийте сиренето плътно в тензух, поставете в отделна купа и оставете в хладилник за 24 часа.
След това вземете люспите, сложете ги в тенджера и залейте с литър вода. Поставете на умерен огън и оставете да къкри за 10 минути.
Снимка: youtube
Отцедете сока и го изсипете върху сиренето в купата.
Снимка: youtube
Оставете на хладно да се маринова за още 12 часа.
След това време сиренето е готово за употреба.
Снимка: youtube
Това е вкусна и здравословна добавка към сандвичи и салати. Може да се яде за закуска, вечеря или като лека закуска.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!