Винаги, когато искате да изненадате гостите си с нещо бързо, но хубаво и вкусно, отворете тази рецепта и пригответе най-вкусната и ефектна пица . Процедурата на приготвяне е лесна и много интересна: след като разточите блата, нарежете лентички, които придават на тази пица луксозен вид. Ето необходимите продукти за вкусната Плетена пица :
Плетена пица
Продукти:
(претеглете с чаша от 200 мл):
1/2 чаша гореща вода (100 мл)
1/4 чаша зехтин (50 мл)
1 чаена лъжичка сол (5 г)
1 супена лъжица захар ( 15 g)
1 чаена лъжичка суха мая (5 g)
2 1/2 чаши брашно (250 g)
За плънката (може и на вкус):
шунка/пеперони
кашкавал/моцарела
чери домати
варени яйца
риган
жълтък
Приготвяне:
Разтворете маята в хладка вода, добавете захарта и олиото, след което разбъркайте добре, докато захарта се разтопи напълно. След това започнете постепенно да добавяте брашното и да бъркате, докато поеме течностите.
Тестото, тъй като съдържа зехтин, за кратко време става компактно, но все пак, за да се получи необходимата еластичност, е необходимо да го поомесите с ръка върху набрашнена работна повърхност. След няколко минути ще стане меко и гладко, като не залепва за ръката.
Сложете го в купа, покрийте с капак или кърпа и го оставете на топло място без течение за около час, докато удвои обема си. Тестото се оформя лесно, като предварително се поомесва.
С помощта на точилка разточете тънка кръгла кора като за пица, след което я прехвърлете в тънка тава (специална за пица или обикновена застлана с хартия за печене). Върху кората поставете капак с по-малък диаметър от тавата, който ще послужи за по-лесно нарязване на лентичките с дължина 4-5 см.
Нарежете лентите, както е показано на снимките, и след това ги сгънете навътре две по две. Така ще получите интересен и декоративен пръстен по краищата. Прищипете плътно вътрешността на кората с вилица.
След това набодете тестото с вилица и в средата поръсете с настърган кашкавал/моцарела, шунка/пеперони/деликатес по желание, малки сварени пъдпъдъчи яйца или обикновени, нарязани наполовина, малки чери домати и нещо на вкус, след което поръсете с босилек отгоре.
Намажете оформените краища на пицата със смес от разбит жълтък и малко олио или прясно мляко, след което печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути или до хубаво зачервяване.
Да ви е сладко!