Случвало ли ви се е да ядете храна и да не може да спрете! Това е заради тази добавка, действа като наркотик

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Случвало ли ви се е да ядете храна и да не може да спрете! Това е заради тази добавка, действа като наркотик
25713
Снимков материал: pixabay.com
Случвало ли ви се е да ядете храна и да не може да спрете! Това е заради тази добавка, действа като наркотик

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, даже когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас.

Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! В този случай ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът! И през Новата 2017-а ще ви бъдем верен помощник в избора на качествени продукти.

 

Сега ви обръщаме специално внимание на една добавка в храната, благодарение на която се превръщаме в ненаситни лакомници – мононатриевия глутамат или Е-621 ! Истината за нея обаче ще ви шокира!

Имали ли сте чувството понякога, че не можете да спрете да хапвате дадена храна? И че тя е толкова вкусна и примамлива за вас, че ви става навик да я консумирате. Действително ви примамва обаче не толкова добре приготвената храна, колкото конкретна добавка в нея – мононатриевия глутамат или Е-621! Тя се сипва в големи количества в много храни, за да усили вкусовите им качества.

На чуждестранните продукти мононатриевият глутамат е отбелязан с MSG. А днес в света от тази добавка се употребяват – хванете се някъде, за да не паднете – около 200 хиляди тона годишно!

 

Установено е, че натриевият глутама т има свойството на наркотиците. Използва се от производители в цял свят като подправка към ястия, в хранителни продукти, за да ги правят по-вкусни. Можете да го разпознаете и с тези имена: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.

Глутаматът въздейства на рецепторите ни подсъзнателно, като ни внушава, че похапваме нещо изключително вкусно и питателно. Ден след ден, похапвайки от натриевия глутамат, даже без да знаете, вие се пристрастявате. А храните, в които го няма, дори започват да ви се струват безвкусни, даже неприятни и имате чувството, че ядете тебешир.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където дори не предполагате, че хапват ястие, поръсено обилно с тази химия.

Преди време по време на опити учени добавят натриев глутамат в храната на мишки, вследствие на което те ослепели. Също негативна последица е и влиянието му върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.

 

Какво всъщност представлява Е-621?

Натриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Представлява бял кристален прах, приличащ на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон. По същество това е аминокиселина, която се среща в природата и самостоятелно се изработва в организма на човека. Въздействието на синтетичния натриев глутамат върху организма обаче може да бъде изключително опасно.

Натриевият глутамат често предизвиква пристъпи на мигрена, при учениците често се появява хиперактивност, а при възрастните – сънливост. С продължителната употреба на Е-621 се влошава и зрението. В последно време учените бият тревога, че Е-621 предизвиква и Алцхаймер (придобито слабоумие) и агресия, гастрит, язва, болести на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза (диабет). Често употребяващите го усещат и учестено сърцебиене, слабост в мускулите, парене в гърдите, засилване на симптомите на астма, алергии, бъбречна недостатъчност, нарушение на зрението и хормоналния баланс в организма, синдрома на раздразненото дебело черво, тревожни разстройства и панически атаки, частична парализа, проблеми с координацията, обърканост на съзнанието, спадове в настроението, поведенчески проблеми, обрив на кожата, депресии.

 

Съставката е открита в Япония от Икеда Кикунае през 1907 г., който в експерименти установява, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява „чудодейно” и много други храни – като не само усилва натуралните им вкусови качества, но подобрява и вкуса, и аромата на консерви, лошокачественото месо, замразените продукти и т.н. Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло. С всяко десетилетие на Запад количествата му в различните храни се увеличават главоломно. И затова има причина:

 

Е-621 предизвиква непреодолим апетит към храните

към които се добавя. Безвредната доза за тялото на възрастен пък е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.

Както вече казахме, употребата на добавката води до състояние, познато на наркоманите – пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която е използван. И това не са плодове и зеленчуци, а чипсове, снаксове, най-различни разновидности на пакетираните храни, подправки и всякакъв род бързи закуски. Съставката реално няма вкус, нито мирис, а действието й се изразява в неимоверно стимулиране на човешкия апетит към т. нар. 5-и вкус „умами”. Реакцията на организма ви спрямо тези храни е както към сладкото: „Искам още и още”. Симптомите на предозирането от Е-621 пък се наричат „синдром на китайския ресторант” и могат да бъдат: гадене, повръщане, слабост, световъртеж, болки в гърдите.

 

Присъства най-много в пакетирани храни и полуфабрикати

На родния пазар най-често мононатриевият глутамат може да се намери в следните храни: соеви сосове или соеви протеини, инстантни спагети, китайска храна, полуфабрикати от веригите за бързо хранене, и не само, желатинови изделия или желатин на прах, хидролизирани протеини, всички кубчета-бульони, фиксове и готовите смеси от подправки. Добавката присъства и във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, готови супи, консерви, бира и къде ли още не. Незначителна е употребата му в сладкиши.

Мнозина считат, че тъй като количествата на Е-621 в пакет чипс или сандвич от 100 г например, са малки, той не може да нанесе значителна вреда. Но и за много от тези хора пакетираната храна се оказва ежедневие – което вече е сериозен проблем – натрупването на толкова много изкуствени добавки може да доведе до опасни последици. Най-тревожен е фактът, че
в повечето случаи Е-621 не се изписва на опаковките

 

Какво казва законът?

До ден-днешен няма официални медицински изследвания, които да потвърждават щетите, които нанася Е-621. Българското законодателство също приема добавката за легална. И въпреки това – няма да видите официален доклад за вредното влияние върху населението, просто защото такова не съществува.

Намалете влиянието на Е-621

Реално няма как да опазим здравето си от субстанция, която не се изписва на етикетите. Но и не сме изцяло безсилни. За да намалите вредното влияние на добавката, като за начало избягвайте пакетирани храни, особено чипсове и снаксове с екзотични вкусове. Старайте се да пиете по литър и половина вода дневно и редовно си правете очистителни режими. Друга полезна препоръка е да използвате естествени изсушени подправки. Редуцирайте, доколкото е възможно, употребата на бульони и пакетирани подправки. Добре е също така и да стимулирате приема на витамини – основно B6, който играе важна роля за превръщането на храната в енергия, улеснявайки тялото при смилането и асимилацията на мазнини и протеини.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft