Когато решите да изпечете десерт или друго ястие, обикновено поръсвате дъното на формата с брашно, галета, грис или подмазвате с олио и въпреки това, неведнъж храната остава по стените на съда, нали? Предлагаме рецепта за приготвяне на "смазка-чудо" - една незалепваща смес за печива и не само. С нейно съдействие направо ще забравите за залепващите проблеми.
Сместа може да се използва при приготвянето както на тестени изделия, така и на месо, запеканки, лазаня...
Ето какви продукти са ви необходими:
1 ч. ч. брашно (ако ще приготвяте шоколадови печива, може да използвате смес от брашно и какао);
1 ч. ч. мазнина - може свинска мас, топено масло, готварска мазнина (ако използвате свинска мас или масло, те трябва да бъдат достатъчно студени);
1 ч. ч. растително олио.
Може да направите сместа, комбинирайки по 1/2 чаена чаша от продуктите.
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и двата вида мазнина. Започнете да разбивате на ниска скорост, ще се получи груба смес с бучки и неприятен цвят. След това увеличете скоростта и разбийте до получаването на пухкав крем, обемът трябва да се увеличи двойно. Цветът му е сребристобял.
Ако сместа ви се струва течна, добавете още малко брашно. "Смазката" е готова. Разпределете в бурканчета и приберете в хладилника или на студено място. Може да съхранявате по този начин в продължение на година.
Когато решите да използвате, е необходимо само да нанесете тънък слой от нея върху дъното (и стените) на съда с помощта на четка.