ЧУШКИ, ПЪЛНЕНИ С СИРЕНЕ, ГОТОВИ ЗА НЯКОЛКО МИНУТИ: екстра зимнина с бомбастичен вкус. Няма лято, в което да не направя тези чушки със сирене, които стават за минути. Това е стара рецепта за зимнина от македонския край и доколкото си спомням, когато бях дете, баба ми мажеше хляба непрекъснато с плънката за чушките, а аз лапах като невидяла!
Толкова са вкусни и неустоими, а рецептата вече съм дала на всичките си познати и те ги обожават! Използвам чушки и зряло сирене, но може да ги приготвите и с люти чушки, ако предпочитате по-пикантния вкус.
Снимка: YouTube
Пълнени чушки със сирене в буркани
Продукти:
- 1 кг чушки
- 1 кг сирене (като за баница)
- сол според нуждите
Приготвяне:
Процедурата по приготвяне е много лесна и проста, а чушките могат да се консумират още на следващия ден. Трябва да подчертая, че колкото повече време престоят в сиренето, толкова по-вкусни са.
Измийте добре чушките, след което ги оставете върху памучна кухненска кърпа да изсъхнат напълно. Когато изсъхнат напълно, отстранете сърцевината, дръжката и семките около тях и ги набодете на няколко места, така че да имат малки дупчици, от които да поемат сиренето.
Когато сте почистили всички чушки, сложете във всяка чушка по половин чаена лъжичка сол и леко разклатете, за да се разпредели. Обърнете всяка чушка с отвора надолу в тава и ги покрийте с памучна кърпа да престоят 12 часа.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
През това време чушките ще пуснат повече сок, като е най-добре това да стане вечерта, след което на следващата сутрин да продължите с приготвянето на зимнината. След като изтекат часовете, стерилизирайте добре бурканите.
Снимка: YouTube
Във всеки буркан добавете по 1-2 чаени лъжички натрошено сирене. Сиренето го купувам от пазара, зряло домашно за баница. След това напълнете всяка чушка със сиренето и започнете да редите чушките в буркана, колкото има място, но не ги натискайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато напълните всички буркани, отгоре наръсете с още малко натрошено сирене и поръсете с още малко сол. Не бива да добавяте течността от чушките в бурканите, защото те ще пуснат повече от сока си, а сиренето бързо ще го поеме.
Покрийте бурканите със съответния капак, но не ги затваряйте напълно. Оставете ги да престоят покрити с памучна кърпа за един ден, след което ще забележите, че в тях има достатъчно течност.
Снимка: YouTube
Така приготвените чушки могат да се консумират веднага, а бурканите трябва да се съхраняват в хладилник.
Да ви е сладко!