Преди седмица се качих на тавана, за да подредя малко. Това гробище на стари неща стои недокоснато с години. Организирах цялото семейство и се заехме с работата. В процеса на почистване открих много интересни неща. Сред боклука имаше специален съд за печене . Помните ли онези вкусни меки кексчета Барни ? Като дете ги обожавах. Но оттогава не съм яла
Без дори да се поколебае, взех формата в кухнята. Вечерта измих обилно. Това не бяха обикновени мечки, а самите - кексчета от едно време.
Съставки
яйце 3 бр.
масло 250 гр
захар 1 чаша
Сметана 250 гр
Пшенично брашно 2-3 чаши
оцет 1 ч.л
сода1 ч.л
Сол 0,5 ч.л
Слънчогледово олио 1-2 ч.ч
Подготовка
Разбийте яйцата със захарта, добавете сметаната, солта и разтопеното масло на стайна температура. Разбийте до гладкост.
Постепенно добавете пресятото брашно, като го разбъркайте на порции в тестото, за да не се образуват бучки
Загасете содата за хляб със 70% оцет и разбъркайте в тестото. По консистенция трябва да прилича на гъста заквасена сметана.
Загрейте предварително формата и я намажете със слънчогледово олио веднъж. Поставете тестото върху едната половина на съда за печене, покрийте с другата и печете на слаб огън за 2-3 минути. Обръщайте формата на всеки 40 секунди.
Бисквитката се оказва еластична, ако я стиснете и пуснете, тя ще се върне в предишната си форма. Домакинските "мечки" са много по-добри от закупените "Барни". И по-евтини! От една част от тестото получих 26 мечета. По същата рецепта можете да приготвите във всякакви форми лакомства