Комбинацията от зеленчуци и пиле на фурна е най-идеалното хапване за предстоящите есенни дни. Нещо, за което всъщност нямате никакви отговорности и не изисква много работа. Смесете всички съставки в купа и поставете всичко във фурната на следващия ден. Перфектно ястие, на което ще се наслади цялото семейство! Вярвам, че ще ви хареса и ще го опитате.
Рецептата на Валентина е пълна с витамини, които е необходимо да приемаме през предстоящите студени месеци. Това ястие ще пречисти тялото ви, а след него ще се почувствате свежи и сити.
Обядът съдържа разнообразни зеленчуци и пилешко месо, лек е и сочен, така че е подходящ за тези, които се нуждаят от лека храна, като диабетици и хора с проблеми с червата. Има много ползи за здравето и дори тези, които са здрави, трябва да го ядат. Ето съставките, от които се нуждаете:
Лек обяд с пиле и зеленчуци
Продукти:
1 кг пилешко месо (4 горни и 4 долни бутчета)
400 г зелен фасул
400 г смесени зеленчуци (от фризера)
1 глава лук
1 обелен картоф
1 глава чесън или няколко скилидки
За соса:
сол
суха зеленчукова подправка
червен пипер
дафинов лист
черен пипер на прах
черен пипер на зърна
200 мл доматен сос
150 мл олио
1 пакетче гъбена крем супа (или на вкус)
250 мл вода
Можете да използвате различни зеленчуци, които харесвате.
Приготвяне:
Горните и долните бутчета се цепват на повърхността с няколко разреза. Поставете ги в купа, след което започнете да добавяте останалите съставки. Ако обичате зелен фасул, добавете 400 г от него, след което добавете смесените зеленчуци (може замразени или пресни).
Аз го приготвих с микс от моркови, карфиол, броколи... Лукът се нарязва на кръгчета, добавя се към ястието, същото се прави и с картофите, които може да се нарежат на ситно или на кубчета. Добавете няколко скилидки чесън или цяла глава, нарязана на половинки или четвъртинки.
След това направете соса. Първо се комбинират подправките по ваш вкус - сол, черен пипер на прах и зърна, суха зеленчукова подправки, червен пипер, след което се добавят 200 ml доматен сос, 150 ml олио, 250 ml вода и всички съставки заедно се обединяват.
За по-добър вкус можете да добавите пакетче супа по ваш вкус и да я разбъркате в течността. Изсипете соса в нарязаните зеленчуци и разбъркайте малко, за да се разпредели по зеленчуците. Така приготвената марината можете да оставите за една нощ в хладилника под фолио или ако приготвяне обяда на същия ден, оставете да престои поне половин час.
На другия ден всички продукти се изсипват в керамичен съд, като първо се нареждат долните бутчета, след това зеленчуците, после горните бутчета и останалите зеленчуци. Накрая се излива останалата течност и с помощта на шпатула се правят вдлъбнатини, за да може течността да премине към дъното.
Обядът се пече под подходящ капак или ако нямате такъв, под алуминиево фолио в предварително загрята на 150 или 170 градуса фурна, за да не прелее. Цялото печене е общо 2 часа, след което се оставя малко да изстине, след което се поднася още топло.
Да ви е сладко!