Представям на вашето внимание рецепта за пилешко с кисело мляко - може би все още не сте ги опитвали? Повечето вероятно ще отговорят с не, но определено си струва да опитате! Нека разберем простата рецепта за тези невероятни плоски хлебчета.
Пилешките питки се приготвят само за 10-15 минути. Ако имате голямо семейство, съветвам ви да ги приготвяте в големи количества, тъй като бързо свършват.
Списък с продукти:
• кисело мляко 250 гр.;
• кайма 250 гр.;
• лук 1 бр.;
• яйце 1 бр.;
• сол и черен пипер на вкус;
• чесън 2 скилидки;
• бакпулвер 0,5 ч.л.;
• брашно 4-5 с.л.
Първо смесете пилешката кайма с кисело мляко.
Добавете яйце към сместа.
Посолете и добавете смлян черен пипер и ситно нарязан лук.
Най-добре е лукът да се смели през месомелачка за по-фина текстура.
Добавете наситнения чесън и разбъркайте добре всички съставки.
Към каймата също добавете бакпулвер и брашно, за да постигнете желаната консистенция.
Сместа се разбърква добре с лъжица, така че всички компоненти да се смесят добре.
Изсипете растително масло с добър аромат в тигана, подходящ за пържене - аз предпочитам да използвам слънчогледово масло за пържене. Какво масло използвате?
С помощта на лъжица оформете каймата на малки питки и ги запържете на среден огън до златисто кафяво от двете страни. През последните 5 минути от готвенето можете да покриете съда с капак, за да станат сладките още по-крехки и сочни
Благодарение на киселото мляко, каймата става необичайно сочна, придавайки на плоските хлябове специален вкус, който не може да се сравни с обикновените котлети или сладкиши. Тези плоски хлябове имат специален привкус.
Сервирайте ги топли. Върви чудесно с гарнитура от картофи или друга гарнитура по ваш избор. Още от първата хапка ще оцените особената нежност на пилешките питки