ОРИЗ+МАЯ и забравяш за купешкия хляб! Страшно вкусно, а коричката е божествена:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ОРИЗ+МАЯ и забравяш за купешкия хляб! Страшно вкусно, а коричката е божествена:
ОРИЗ+МАЯ и забравяш за купешкия хляб! Страшно вкусно, а коричката е божествена:
8440
ОРИЗ+МАЯ и забравяш за купешкия хляб! Страшно вкусно, а коричката е божествена:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Смесете ориз с мая и никога повече няма да си купите хляб! Много вкусно! Тази рецепта датира от много отдавна, когато е имало недостиг на жито, а оризът е бил в изобилие, затова хората са смесвали брашното с ориз.

Получава се много вкусна и питателна Оризова питка , рецептата за която незаслужено е забравена през годините. Ето какво ви трябва, обяснено стъпка по стъпка:

Оризова питка

Продукти:

  • 200 г ориз (измит предварително)
  • 350 мл вода
  • 100 мл топло/хладко мляко
  • 10 г захар
  • 6 ​​г суха мая
  • 3 г сол
  • 300 г брашно (пресято)

Приготвяне:

Сложете ориза и водата в тенджера на огъня. 

варен ориз

След като заври се оставя под капак за 15 минути, за да поеме цялата течност. След това го изсипете в друга купа и го оставете да изстине. В отделен съд изсипете топлото мляко, захарта и маята.

топло мляко

Разбъркайте и оставете маята да се активира за 10 минути. След това разбъркайте отново и я изсипете в ориза. Разбъркайте, след това добавете солта и пресятото брашно.

мая в ориза

оризово тесто

Месете на ръка до получаване на компактно меко тесто, леко лепнещо за ръцете. Залейте го с 30 мл олио и го месете още малко, докато стане гладко тестото.

тесто с ориз

тесто с ориз и мая

Покрийте и оставете да втаса на топло място за 1 час, докато удвои обема си. След това подгответе форма с диаметър 23 см и я застелете с хартия за печене.

втасало оризово тесто

Втасалото тесто се премесва малко, оформя се на топка и се поставя във формата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.

оризово тесто в тава

През това време загрейте фурната на 180 градуса. Сложете питката да се пече за 45 минути. 

оризова питка

Изчакайте питката да се охлади, след което я нарежете с остър назъбен нож.

резен оризова питка

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft