Просто перфектна идея за лесен, евтин и вкусен сладкиш - надяваме се да ви хареса! Получава се ароматна торта със сушени плодове, която ще накара дома ви да ухае прекрасно, докато се пече. Сметановият крем попива в корите и удоволствието е пълно, още след първата хапка. Ето рецептата за тази торта със сладко и сушени плодове:
Торта със сладко и сушени плодове
Продукти:
300 г сладко (по ваш вкус)
10 г сода бикарбонат (1/2 супена лъжица)
3 яйца
100 мл олио (една чаша)
240 г брашно (2 чаши)
сушени кайсии и стафиди
За крема:
200 мл сладкарска сметана / крема сирене / бита сметана
60 г пудра захар (4 с.л.)
За поръсване отгоре:
20 г натрошени/ситно нарязани орехи или лешници
За формата са ви необходими една чаена лъжичка масло (5 г) и една чаена лъжичка брашно (5 г).
Печете сладкиша на 180 градуса за 35 минути.
Приготвяне:
Сложете 300 г сладко и половин лъжица сода бикарбонат в по-дълбок съд, разбъркайте до гладкост (бъркайте, докато сместа побелее).
След това добавете три цели яйца и продължете да бъркате с бъркалката. Когато яйцата се поемат в сместа, тя трябва да стане гладка и жълта от жълтъците.
След това добавете една чаша олио (100 мл) и 240 г брашно. Най-добре е брашното да се добавя постепенно, като се разбърква с бъркалката.
Също така е най-добре брашното да се пресява, като се добавя постепенно, защото блатът така ще се надуе по-добре, докато се пече. Бъркайте непрекъснато, за да няма бучки брашно. Накрая тестото за блата трябва да е гладко, полутечно, малко по-плътно от сместа за палачинки.
Вземете малка купа сушени плодове по ваш избор, например шепа стафиди и 4-5 сушени кайсии и 4-5 сушени смокини. Нарежете кайсиите на ситно.
Можете да използвате всякакви сушени плодове: фурми, боровинки, смокини, грозде, ананаси, кайсии, кокос...
Добавете нарязаните сушени плодове към приготвеното бисквитено тесто и разбъркайте, за да се разпределят равномерно.
Намажете по-малка форма за кекс с половин чаена лъжичка масло, след което поръсете с брашно. Може да използвате и друг кръгъл съд, като поставите чаша в средата. Изтръскайте излишното брашно (трябва ви около една чаена лъжичка брашно).
Разклатете леко формата, за да премахнете всички въздушни мехурчета, но внимавайте да не преместите чашата.
Същият ефект може да се постигне само без чаша, с форма за кекс с дупка в средата. Можете да използвате и съд с всякаква друга форма. Разпределете тестото равномерно във формата. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути, но все пак проверете с клечка за зъби.
Докато блатът се пече, пригответе крема: В дълбока купа сложете 200 мл студена сладкарска сметана и добавете 4 супени лъжици пудра захар. Ако самата сметана е сладка, намалете количеството захар по ваш вкус. Вместо сметана можете да използвате крема сирене.
Бийте с миксер, докато се получи пухкав крем. Отнема около 7 минути, за да се постигне този ефект. Напълнете разбитата сметана в шприц или пош. Извадете изпечения сладкиш от фурната и го оставете да изстине.
Извадете чашата, след което извадете блата от формата, поставете в чиния. Разрежете го хоризонтално наполовина, за да получите две кори.
Намажете долната кора с половината от крема, покрийте с горната, след което нанесете останалата част от крема.
Поръсете със ситно нарязани орехи или лешници отгоре (или ядки на вкус), след това нарежете и сервирайте.
Да ви е сладко!