Приготвяме много нежен, сладък и ароматен пай с много ябълки в плънката. Деликатният пълнеж от заквасена сметана с плодове е перфектно съчетан с ронливото сладкиш.
Съставки:
-
Заквасена сметана - 120 г
-
Масло - 150 г
-
Брашно - 200 г
-
Бакпулвер - 1 ч.ч
-
Заквасена сметана за пълнеж - 350 г
-
Яйце - 2 бр.
-
Захар - 260гр
-
Ванилин - 2 г
-
Брашно за плънка - 40 г
-
Ябълка - 4-5 бр.
Приготвяне:
- В дълбок съд смесете заквасена сметана и разтопено масло, охладено до стайна температура. Смесете съставките с бъркалка до гладкост.
- В отделна купа смесете пресятото пшенично брашно и бакпулвера. Добавете брашнената смес към тестото на части, като всеки път смесвате съставките със силиконова шпатула.
- Замесете меко еластично тесто. Може малко да залепне по ръцете ви. Когато тестото се охлади малко, ще бъде много удобно да се работи с него. Увийте готовото тесто в целофанова торбичка или хранителен филм, изпратете го в хладилника за 40 минути.
- Пригответе плънката за баницата. В дълбока чиния смесете мазна заквасена сметана, захар и 2 яйца. Смесете съставките с бъркалка до гладкост.
- След това добавете ванилия и пресято пшенично брашно към пълнежа. Смесете съставките отново с бъркалка.
Разточете охладеното тесто върху поръсена с брашно повърхност на кръгла кора с дебелина 5 мм. Внимателно прехвърлете тестото във формата, оформете дъното и страните на бъдещия пай. Измийте ябълките, отстранете сърцевината, нарежете ги на възможно най-тънки филийки. За това можете да използвате специален шредер или резачка. Постепенно разпределете нарязаните плодове върху основата на пая.
Плодовете се заливат с готовата заливка от заквасена сметана. Изпратете във фурната, загрята до 180 градуса, за 50-60 минути.
Когато страните на пая се запекат, внимателно го извадете от фурната и оставете да изстине в тавата върху решетка. В идеалния случай тортата трябва да пренощува в хладилника. Тогава ще запази формата си добре и няма да се разпадне при нарязване.
Сервирайте ароматен ябълков пай с чай или кафе.
Добър апетит!