Смокинов тарт с царевична коричка и лимонов крем с маскарпоне

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Смокинов тарт с царевична коричка и лимонов крем с маскарпоне
Смокинов тарт с царевична коричка и лимонов крем с маскарпоне
admin
Добавена от: admin
7360
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За коричката:
1 1/2 ч.чаши универсално брашно
1/2 ч.чаши царевично брашно
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
1 резен (1/2 ч.чаша) студено неосолено масло, нарязано на парченца
1 1/2 с.л. фино накълцан пресен розмарин
4 - 5 с.л. ледена вода

За плънката:
1/3 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.ч. сирене маскарпоне (225 гр.)
1/4 ч.ч. захар
1 1/2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
1/8 ч.л. сол
2 с.л. желе от касис
1 с.л. мед
680 гр. пресни смокини
 

Приготвяне на кората:
Разбийте добре в кухненски робот брашното, царевичното брашно, захарта и солта. Добавете маслото и розмарина и разбивайте на пулсов режим, докато сместа стане на трохи. Поръсете равномерно с 4 с.л. ледена вода и отново разбийте на пулсов режим, докато водата се поеме от тестото.
Внимателно стиснете в шепа малко от тестото: ако се разпада, добавете още вода (по 1/2 с.л. наведнъж), като след всяко добавяне отново разбивате на пулсов режим и продължите с тестването на тестото, докато стане готово.
Притиснете тестото равномерно върху дъното и страните на форма за тарт с подвижно дъно с набрашнени пръсти. Загладете тестото с малка шпатула или гърба на лъжица (набрашнете, ако е необходимо), след това прекарайте точилка по ръба на формата, за да отделите излишното тесто от ръбовете. Охладете тестото за около 30 минути в хладилник. Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
Печете кората на средна скара, докато средата и ръбчетата й добият златист цвят – за около 25-30 минути (не се притеснявайте, ако дъното на кората се напука), след това охладете във формата или върху решетка.
Приготвяне на пълнежа и сглобяване на тарта:
Разбийте сметаната, маскарпонето, захарта, лимоновата кора и солта в дълбока купа с тел за разбиване. Загрейте желето и меда в малка касерола на средна температур, като разбърквате, докато се разтопят – за около 4 минути, след това леко охладете глазурата. Отстранете пръстена на тарта и нанесете крема с маскарпонето в опечената кора. Разрежете смокините по дължина на резени с дебелина около половин сантиметър и ги подредете декоративно върху крема. Смокините намажете с медената глазура.

Забележки:
Кората може да бъде приготвена 1 ден предварително и съхранявана покрита на стайна температура.
Сместа с маскарпонето също може да бъде приготвена 1 ден предварително и съхранявана покрита в хладилник.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft