Октомври е идеалното време за диета с тикви . Диетолозите я препоръчват, защото е здравословна, а в същото време и ефективна.
Тиквата, която се води към т.нар. плодови зеленчуци, е нискокалорична, около 70 калории в 100 грама, освен това е и полезна. Оранжевият й цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава този в морковите. Според спецовете само от 100-120 грама тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. С тиквената диета ще се заредите още и с витамини от от група В (В1, В2, РР), също така – Е и С. Тиквата съдържа и рядко срещания витамин К, отговорник за правилното съсирване на кръвта , и D, особено полезен през зимните месеци.
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз, сварена в обезмаслено мляко или вода
Обяд
Пасирана супа от тиква
Вечеря
Печена тиква
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа, тиквени котлети (приготвени с белтък и овесени ядки)
Вечеря
Пресни или печени ябълки
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа с фиде
Вечеря
Салата от тиква и ананас
Закуска
Салата от тиква с бадеми/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа/печени зеленчуци на скара
Вечеря
Зеленчуково рагу по избор с любим зеленчук, без картофи