4 белтъка
200 гр. захар
морска сол
800 гр. ягоди
30 гр. пудра захар
1 пръчка ванилия, разрязана по дължина на половина с премахнати семки или екстракт от ванилия
500 гр маскарпоне
80 мл кисело мляко
100 гр. лешници
1 връзка свежа мента
Загрейте фурната на 150 градуса и на тава за печене с размери 40 см х 25 см поставете намазнена хартия за печене.
Сложете белтъците в чист дълбок съд и разбийте с миксер, докато получите гъст сняг. Бавно започнете да добавяте захарта и малко сол, като при това непрекъснато разбивате. След като поставите всички съставки за тестото в купата, разбийте още 7 - 8 минути, докато получите бяла и лъскава смес.
С лъжица поставете белтъчното тесто в тавата за печене, разстеляйки я под формата на правоъгълен лист. Поставете я в предварително загрятата фурна и печете около 1 час, докато целувчения блат стане хрупкав отвън, а отвътре - малко лепкав и мек. След един час извадете от фурната и извадете на страна да се охлади.
Смесете маскарпонето с пудрата захар и разбийте на гладка смес, а след това добавете киселото мляко и ванилията.
Върху охладения целувчен блат наръсете половината от лешниците, след това с лъжица - половина от сместа с маскарпоне, а след това и половината от ягодите. Повторете това още веднъж, докато всички съставки са подредени по този начин върху блата.