Първи слой
4 супени лъжици сироп от агаве (може мед или друг подсладител)
4 супени лъжици разтопено масло
2 пълни супени лъжици фъстъчено масло
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2,5 чаши пудра захар
400 гр шоколад
Втори слой
2 чаши карамел
4 супени лъжици печени безсолни фъстъци
350 гр. тъмен шоколад
В съд смесете половината от сиропа, разтопеното масло, фъстъченото масло и екстракта от ванилия и с миксер разбъркайте на най-ниска скорост, докато всички съставки се смесят. Бавно добавете захарта и продължете да бъркате, докато се получи равномерна, гъста и лепкава маса. Ако тя е прекалено твърда, добавете още малко разтопено масло, а ако е рядка, добавете още малко захар. С ръце притиснете плътно сместа в подходящи формички или правоъгълна форма и я поставете в хладилника, докато приготвяте втория слой.
В тенджерка на средно силен огън разтопете карамела и останалата част от сиропа, добавете фъстъците и смесете всичко хубаво, след което свалете тенджерката от огъня. Извадете формата от хладилника, излейте шоколадовия слой върху първия и поставете отново в хладилника. Когато сместа се втвърди, извадете от формата и нарежете на ленти със средна дебелина. На умерен огън разтопете шоколада и в него потопете лентичките една по една.