Милинки , ама не какви, а по цариградски! Ако не сте ги опитвали, задължително отделете малко време, за да си ги приготвите - това, което ги отличава от обичайните милинки, е леко сладката нотка в плънката и необичайно пухкавото и ароматно тесто . Съчетанието на следко и солено е точно толкова, че да накара небцето да си иска още една, и още една...
Цариградски милинки
Продукти:
За тестото:
1 яйце
2 супени лъжици захар
1/2 пак.ванилова захар
1/4 чаени лъжички сол
250 мл прясно мляко
500-550 гр.брашно
1 супена лъжица суха мая
80 гр.масло
За пълнежа:
500 гр.сирене или извара (може и смес от двете)
2-3 ч.л.захар
1 яйце
1/2 пак.ванилова захар
За намазване:
1 яйце
1 супена лъжица прясно мляко
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта, ваниловата захар и солта. Налейте топлото мляко и разбъркайте.
Смесете брашното със сухата мая и го добавете постепенно в яйчно-млечната смес. Първо бъркайте тестото с тел, след това омесете с ръце.
Последно, добавете разтопеното масло и го омесете в тестото. Тестото трябва да бъде гладко и меко.
Покрийте купата с тесто с прозрачно фолио или кърпа, и поставете на топло място, за да втаса за 1-1,5 часа.
Готовото тесто ще се увеличи значително по обем. За да направите пълнежа, смесете сиренето с яйцата, захарта и ваниловата захар.
Оформете от втасалото тесто малки еднакви топки и ги поставете на хартия за печене в тавичка, като оставите достатъчно разстояние между тях.
Оставете за 20 минути да втасат. След това натиснете средата на всяка топка от тестото почти до дъното.
В получените гнезда изсипете плънката. Намажете всички милинки със смес от яйце и мляко, и оставете за още 10 минути.
След това ги пъхнете във фурната, предварително загрята на 190 градуса, и печете до златисто-кафяво, около 25 минути.
Оставете готовите милинки да се охладят върху решетка.
Приятен апетит!