Тук са три от най-популярните рецепти за содена питка за Бъдни вечер . Според традициите, едно от задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер е постна содена питка.
Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството.
Как се прави постна содена питка
Първа рецепта:
Необходими продукти:
- 500 г брашно + 50 г за замесване
- 350 мл газирана вода
- 2 с.л.
Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят.
Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото.
В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него.
Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция.
Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне.
В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник.
Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена.
Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка.
Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката.
Втори вариант:
Необходими продукти
- 350 g брашно
- 1 ч.л.сол
- 1 ч.л.сода бикарбонат
- 1 - 2 с.л.оцет
- 1 с.л.зехтин
- 200 ml вода
В малка купа добавяме оцета и гасим содата в него. Пресяваме брашното и солта в друга по-голяма купа и добавяме водата, содата с оцета и мазнината. Замесваме тесто, което прехвърляме върху подходящ плот и продължаваме на месим, като добавяме допълнително количество брашно, за да не ни залепва. Офорямяме на топка и оставяме да почине за 5 – 10 min. В случай че ще приготвяме празнична питка, скриваме паричката в тестото преди да оформим на топка и слагаме в подходяща тава. Правим кръстче отгоре по повърхността на питката и я печем на 220° C за 20 – 25 min. Проверяваме готовността с клечка и когато я извадим суха, вадим питката от фурната и оставяме да изстине.
Трети вариант
- 350 г брашно
- 1 ч.л.сол
- 1 ч.л.сода бикарбонат
- 1 - 2 с.л.оцет
- 1 с.л.зехтин
- 200 мл вода
Пресяваме брашното, солта и содата в голяма купа. Разбъркваме, за да се разпредели всичко равномерно. Добавяме течните съставки и разбъркваме, докато съставките се смесят. Правим тестото на топка с помощта на допълнително количество брашно, като не месим, а само леко и внимателно го оформяме. След това го превхърляме в тава, правим кръстче и я печем на 220° C за 20 – 25 min. Проверяваме готовността с клечка и когато я извадим суха, вадим питката от фурната и оставяме да изстине.
Полезни съвети:
Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене.
За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам.
В питката обикновено се слага зърно боб за плодородие, клонче дрян и паричка. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер.
Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника.
Приятно готвене и добър апетит!