Първата и най-важна съставка за содената питка за Коледа се нарича ЛЮБОВ! Не я забравяйте, за да ви се получи както трябва! Въпреки, че се приготвя от прости съставки, содената питка не е много проста за приготвяне именно поради тази причина-С малко и обичайни продукти да направите вкусна и красива коледна питка. Вижте рецептата, която все пак би могла да ви се стори по-лесна за приготвяне или просто си я припомнете:
Необходими продукти:
- брашно - 2.5 ч.ч.
- сода за хляб - 1 чаена лъжица
- сол - 1 чаена лъжица
- олио - 3 супени лъжици
- оцет - - 1 супена лъжица
Как да я приготвите:
Брашното се пресява в по-дълбока купа.
При постоянно бъркане се добавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се оставя на страни за около десетина минути да почива. В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката.
Отгоре питката се набожда цялата със вилица, за да не се пукне. Готовата пита се помазва само с олио. Отгоре украсата е направена от брашно, сол и вода. Пекох содената питка на 200 градуса, за около 30-35 минути. След като се извади от фурната питата се поръсва със вода и се завива със кърпа, за да омекне.