Пиенето на чаша сок от червено цвекло понижава кръвното налягане, установиха британски учени. Пиенето на 250 милилитра намалило кръвното налягане с 10 милиметра живачен стълб при 15 пациенти, участващи в изследването, като някои от тях върнали кръвното си налягане в нормални граници.
Нитратите се намират в почвата, откъдето се поемат от зеленчуците чрез корените и така им помагат да растат. "Бяхме изненадани колко малко нитрати са необходими за толкова голям ефект. Надяваме се, че увеличаването на приемането на зеленчуци с високо съдържание на нитрати като зелените листни зеленчуци или червеното цвекло може да се превърне в начин на живот, който човек лесно може да възприеме, за да подобри сърдечно-съдовото си здраве", заяви изследователката д-р Амрита Ахлувалиа. "Изследването подкрепя съвета да приемаме големи количества зелени зеленчуци. Но са ни необходими по-големи изследвания на пациенти, за да установим дали богатите на нитрати зеленчуци са ефективно средство за понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план", заяви проф. Питър Вейсберг, директор на Британската сърдечна фондация, която финансирала изследването. /Би Би Си /