1 1/3 чаши брашно
85 гр. кисело мляко
4 чаши рукола
3/4 чаша сирене пармезан, настъргано + още няколко лъжици за поръсване
3 големи яйца
1/4 чаша кедрови ядки + още няколко лъжици за украса
2 скилидки чесън, счукан
85 гр. зехтин
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. захар
прясно смлян черен пипер и сол на вкус
Измийте руколата и я подсушете в кърпа. Отмерете 85 гр. от зехтина в мензура. Сложете 2 с.л. от това количество в голям тиган и го загрейте. Прибавете счукания чесън и руколата и пържете, бъркайки, няколко минути. Смелете малко черен пипер и сол и поръсете върху омекналата рукола. Сложете руколата и чесъна в кухненския робот и ги смелете едро. Сложете получената смес настрана, докато приготвяте тестото.
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете форма за кекс и покрийте дъното с хартия за печене. В купа смесете брашното с бакпулвера. В друга купа смесете яйцата с киселото мляко, останалия зехтин, захарта и щипка сол. Постепенно прибавяйте брашното към яйчената смес, докато се поеме напълно. Добавете руколата и чесъна заедно с отделената от тях течност. Прибавете 3/4 чаша пармезан и 1/4 чаша кедрови ядки. Сложете тестото в приготвената тавичка. Поръсете повърхността с малко кедрови ядки и още пармезан. Печете около 50 минути в загрятата фурна. Кексът трябва да не е сух! Щом извадите от фурната, оставете да се охлади леко и го нарежете.