За тестото:
1 кг. пресято брашно
1/2 л топло прясно мляко
1 и 1/2 кубче прясна мая
2 супени лъжици захар за маята
3 супени лъжици брашно за маята
1 супена лъжица сол
4 + 1 яйца
3 малки кафени чашки олио
За плънката:
2 супени лъжици червен пипер
1/2 кг. нарязан, обварен, изцеден и малко запържен спанак за зелената част
200 гр. пасирано сирене за бялата част
В топлото мляко се разтваря маята с 2-те супени лъжици захар и 3-те супени лъжици брашно. Оставя се да втаса маята, т.е. да се активира.
В съда за месене се слага брашното (при необходимост може да се добави още), прибавят се солта, 4-те яйца, олиото, втасалата мая и се замесва средно меко тесто. След като хубаво се измеси, се намазва с олио и се покрива с найлоново фолио. Оставя се на топло място, докато тестото удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 части.
В едната част се добавя червеният пипер, във втората част - спанакът, а в третата част - сиренето.
След това всяка част се разделя на по 4 малки части, от които се правят издължени фитили и се оплитат на козунаци.
Оставят се отново да втасат около 15-20 мин. Преди печене козунаците се намазват с яйце.
По желание могат да се наръсят със сусам.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути (или в зависимост от вашата фурна).
След изпичането се намазват с малко маргарин, покриват се с памучна кърпа и найлон, за да останат мекички.