Маята се размива в 5 - 6 с. л. хладка вода, прибавят се 2 - 3 с. л. брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 мин. Останалото брашно се пресява, прибавя се в него втасалата мая и водата и се замесва тесто. Разделя се на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат 30 мин. Двете топки се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по - голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.
Плънката се приготвя, като в 50 мл. сгорещеното олио се запържва празът, почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета, прибавят се гъбите нарязани на ситно, маслините без костилките и 50 мл. вода. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.
Готовият пълнеж се изсипва в тавата. Третата топка се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Пайът се сервира топъл.
Солен пай с праз и гъби
22 Декември 2011
26050
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари