За тестото:
250 гр. брашно
половин кубче мая /кубче колкото кибритина кутия/
1 ч.л. сол
щипка захар
50 гр. краве масло
125 мл. топло прясно мляко
Продукти за плънката:
500 гр. тиква
100 гр. бекон
2 яйца
1 глава лук
100 мл. готварска сметана
100 гр. настърган кашкавал
100 гр. синьо сирене
щипка черен пипер
щипка мускатово орехче
сол и олио
листенца прясна мента
Смесваме маята с млякото, солта, захарта и разтопеното краве масло, добавяме 1 с.л. брашно и оставяме за 10 мин. на топло да се надигне. След това добавяме останалото брашно, омесваме меко тесто и оставяме за 30 мин. да втаса.
Обелваме тиквата, нарязваме я на малки парченца и я заваряваме за 5 мин. в гореща подсолена вода. Нарязваме лука и бекона на много ситно и запържваме в малко олио, добавяме изцедената от водата тиква и запържваме. Добавяме сметаната, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер, мускатовото орехче и подправяме със сол на вкус. Отместваме от котлона.
В подмазана тавичка разстиламе тестото на дъното, облепваме и стените на тавичката. Върху така приготвената основа изливаме сместа с тиквата и поръсваме с нарязаното на ситни парченца синьо сирене и листенцата мента. Печем на 200 гр. около 40 мин.