![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
2 1/2 чаши нарязана на кубчета обелена тиква
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
500 гр. спанак (нарязан на едро)
2 средно големи глави кромид лук, нарязани
1 с.л. зехтин
225 гр. козе сирене (може и краве)
3 яйца, разбити
1/4 чаша нарязани бадеми
1/2 ч.л. морска сол
1/4 ч.л. черен пипер
10 листа кори за баница
1/4 чаша разтопено масло
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете нарязаната тиква в голяма тавичка с висок ръб, поръсете с 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус. Печете около 20-25 минути, като разбърквате веднъж по средата на времето за печене. Тиквата трябва да покафенее и да се карамелизира. Извадете от фурната и оставете настрана.
В голям тиган задушете лука в още 1 с.л. зехтин, докато омекне и се карамелизира. Прибавете спанака и покрийте тигана с капак за 1-2 минути, докато омекне спанакът. Махнете от огъня и сложете в цедка/сито. Внимателно изстискайте сместа с хартиени салфетки, за да махнете излишната вода. Оставете настрана, докато се охлади. Щом сместа изстине, сложете я в малка купа и добавете разбитите яйца, морската сол, пипера, половината натрошено сирене, половината тиква и половината ядки.
Намажете форма за тарт или пай с подвижно дъно и диаметър около 20 см. С малко от разтопеното масло.
Работейки бързо, намажете всеки лист кори с малко разтопено масло и покрийте с тях дъното на приготвената форма, като оставите около 5 см. да висят извън стените му. Сложете вътре сместа от яйца и зеленчуци, поръсете с останалата тиква, ядки и козе сирене и прегънете висящите краища на корите отгоре върху ръба на пая. Намажете ги с останалото масло.
Сложете формата в по-голяма тавичка и печете 25-30 минути, докато корите почервенеят, а яйцата се сготвят.
Оставете пая да почине 10 минути, преди да разрежете.