300 гр. царевично брашно
250 гр. шунка или салам на вкус
100 гр. тиквички
2 моркова
800 мл прясно мляко
50 гр. масло
1/2 ч.л. сол
100 гр. смес от грах и царевица
Нарязваме морковите и тиквичката на дребни кубчета. По възможност зеленчуците трябва да са млади и крехки.
Млякото се слага на огъня и се добавят морковите граха, тиквичките и царевицата. Оставя се да заври хубаво, а след това се подправя и бавно се добавя царевичното брашно, като се разбърква едновременно с това.
Форма за кекс или пай се покрива с фолио.
Нарязаната шунка/салам се слага на дъното на формата, а готовото царевично тесто със зеленчуците се прехвърля отгоре.
Притиска се с лъжицата, така че сместа хубаво да легне във формата, и отгоре се намазва с масло, след което се обвива с фолиото.
Паят се оставя да се охлади и се поднася.