Мойте Рецепти
За тестото:
450 гр. брашно
150-200 мл топла вода
12 гр. прясна мая
3 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка захар
Плънка:
800 гр. лапад или спанак
450 гр. извара/сирене (или смес)
8 яйца
1 чаена лъжичка майорана
малко настъргано индийско орехче
при необходимост сол
1 супена лъжица галета
За пръскане на корите:
олио
Традиционна солена торта, която се готви по време на Великденските празници в Италия. Плънката може да се направи от лапад или спанак. Опитайте непременно за тазгодишния празник - ще останете очаровани!
В купа сложете брашното, маята, олиото, солта, захарта и водата, и омесете хубаво тесто. Оставете го да втаса и през това време пригответе плънката.
Листата лапад попарете във вряща подсолена вода за няколко минути, колкото да омекнат. След това хубаво ги отцедете от водата и накълцайте ситно. Поставете лапада в купа, добавете сиренето (изварата), две яйца, подправките, галетата, посолете на вкус и разбъркайте.
Тестото разделете на една по-голяма част и три по-малки.
От по-голямата част върху набрашнен плот разточете кора, малко по-голяма от формата (тавата) за печене (26 см в случая), намазана предварително с олио, и поставете вътре кората. Поръсете тестото с олио.
Вземете една от малките топки тесто и разточете кора с размера на дъното на тавата. Поставете я във формата и пак напръскайте с олио. Със същия размер разточете и втората кора, и я поставете във формата.
Поставете плънката и заравнете.
На пет места отстрани и едно в средата направете дупчици (приблизително с големината на едно яйце) и във всяка счупете по едно яйце (не трябва да се големи). Леко ги посолете.
Разточете кора от третата топка тесто и я поставете върху яйцата. Загънете навътре частта от първата кора, която виси отвън, и я напръскайте с олио.
Загрейте фурната на 180-190 градуса и печете тортата около 50 минути.
Поднесете я топла или студена с кисело мляко.
Съвет:
Яйцата в плънката могат да се поставят и варени, както е на снимка № 4.