Лятото е идеалното време за развиване на креативността и изпробване на нови рецепти със зеленчук, който е номер едно по разпространение в този момент - тиквички.
Така от тях в комбинация с освежаващата сила на киселата сметана можете да получите отлично, проста и бърза рецепта, която е без капка мазнина.
Рецептата не предполага използването на масло, защото няма пържене като повечето традиционни рецепти за приготвяне на тиквички в летния период.
Необходими съставки:
За корите:
- 2 големи тиквички
- 6 яйца
- 6 супени лъжици брашно
- магданоз по желание
За плънката:
- 600g заквасена сметана
Приготвяне:
Стъпка 1: В два съда поставете по една настъргана тиквичка, подсолени , оставете да престоят 20-ина минути да пуснат вода.
Стъпка 2: Включете фурната на 180 градуса. Разбийте 3 яйца за всяка тиквичка отделно и в тях поставете по 3 супени лъжици брашно и малко нарязан магданоз. Сместа нанесете на тиквичките.
Стъпка 3: В два тигана с приблизителна големина от 35cm и поставете намазнена хартия и без използване на масло, сложете сместа от яйца и тиквички. Печете около 20 минути. Ще получите две хрупкави кори, които ще бъдат меки от едната страна, а твърди и хрупкави от другата страна.
Стъпка 4: На всяка от корите нанесете слой заквасена сметана и оставете в хладилник.
Стъпка 5: Нарежете части от кората с еднаква дължина и наредете на слоеве. Можете да получите 5 до 6 слоя от всяка кора и да получите вкусна солена торта.
Сервиране:
Корите нямат нито една капка масло, така че са чудесна солена рецепта и за тези, които внимават с храненето и са на диета. Тортата бързо засища.
Можете да я допълните и със ситно нарязан салам или кашкавал. Решението е ваше.
Можете и да настържете кашкавал на последния слой кори, да наредите чери домати и магданоз и да получите чудесно украсено предястие за вечеря с приятели.