Гризинките са сред любимите ни "занимавки" пред телевизора. Те стават за закуска, за мезе към любимото питие вечер или просто за похапване "на крак", когато ни подгони внезапно гладът.
Солени гризинки със сирене
Продукти:
- 450 г брашно
- 2 яйца
- 250 мл мляко
- 30 г мая
- 1 супена лъжица захар
- малко сол
- 50 г масло
Плънка:
- 150 г сирене
- 2 яйца
Приготвяне:
Разбийте яйцата в купа с щипка сол, добавете предварително захванатата в топлото прясно мляко мая с 1 лъжица захар, разтопеното масло и постепенно започнете да добявате брашното.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Първо ще се получи лепкава смес, която постепенно ще започне да се оформя в тесто.
Снимка: YouTube
Когато стане трудно да бъркате в купата, прехвърлете тестото на плота и с още малко брашно доомесете на мека и гладка топка.
Снимка: YouTube
Оставете го да почива половин-един час под кърпа, докато втаса.
Междувременно пригответе плънката: Смесете цялото яйце и единия белтък с натрошеното сирене (жълтъка заделете за намазване).
Снимка: YouTube
Разточете втасалото тесто на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър.
Снимка: YouTube
Върху едната половина нанесете плънката, след което прегънете тестото върху нея и прищипете хубаво краищата, за да не изтича.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
С нож за пица нарежете правоъгълника на пръчици с големина по желание.
Снимка: YouTube
Усучете ги леко и ги поставете в тава върху хартия за печене.
Снимка: YouTube
Отгоре намажете със заделения жълтък.
Печете на 180 градуса до зачервяване (около 20-30 минути, в зависимост от фурната).
Снимка: YouTube
Може да поръсите пръчиците със семена преди печенето (мак, ленено семе, слънчоглед или по желание).
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube