225 гр. брашно
125 мл прясно мляко
125 мл кисело мляко
1 яйце
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол (или на вкус)
3-4 пълни супени лъжици нарязан пресен лук
150 гр. кашкавал, настърган
1 бакпулвер
30 гр. разтопено масло за намазване на формата
В купа поставете брашното, захарта, солта и бакпулвера и разбъркайте.
Измийте пресния лук, подсушете го и го нарежете на ситно.
Настържете кашкавала на едро ренде, а маслото разтопете.
В голяма купа сложете прясното и киселото мляко и яйцето, и разбийте с вилица.
В средата на брашното с ръка направете кладенче и добавете вътре сместа с мляко и яйца, след което с дървена лъжица хубаво разбъркайте. Добавете вътре кашкавала и нарязания пресен лук, и отново хубаво разбийте.
Намажете хубаво формата за мъфини (или отделни формички) хубаво с масло, след което разпределете сместа между гнездата, като не пълните догоре!
Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 185 градуса 20-25 минути, или докато леко поруменеят. След 20 минути проверете с клечка за зъби дали са изпечени.
Оставете ги малко да се охладят и поднесете с чаша кисело мляко или айрян.