Наближават най-топлите и уютни празници в годината - Коледа и Нова година. Тогава обикновено се "развихряме" в кухнята и приготвяме всякакви вкусотии за семействата и приятелите си.
Солени оризови бонбони
Продукти:
- 2 чаши ориз (сварен)
- 4 яйца (2+2 за пържене)
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз на вкус
- 150 грама настъргана моцарела/сирене
- по желание 1-2 шепи настърган салам/колбас/пеперони или шунка
- 3 пълни лъжици пълнозърнесто брашно
- 1/2 супена лъжица бакпулвер
- галета за паниране
Приготвяне:
Свареният ориз се слага в купа, подправя се със сол и черен пипер на вкус, 2-3 яйца и наситнен магданоз.
Снимка: Инстаграм
Разбъркайте добре до гладкост.
Количеството на яйцата зависи от големината им, а когато се добавят всички съставки трябва да се получи компактна смес, която лесно се оформя с ръце.
Снимка: Инстаграм
Добавете настърганата моцарела/сирене, настърганото месо, брашното и накрая бакпулвера. Този път бъркайте/месете с ръце, докато получите по-твърдо тесто.
Снимка: Инстаграм
Снимка: Инстаграм
Загребвайте с лъжица от тестото и с мокри ръце правете малки топчета.
Снимка: Инстаграм
По желание сплескайте топката в дланта си, сложете малко кубче сирене (или настъргано сирене), затворете и оформете отново на топка.
Снимка: Инстаграм
Или просто направете малки топчета от сместа, оваляйте ги в брашно, после в разбити яйца и накрая в галета.
Снимка: Инстаграм
Изпържете ги в сгорещено олио до златисто кафяво и ги отцедете върху хартиени кърпи.
Снимка: Инстаграм
Снимка: Инстаграм
Да ви е сладко!