Тесто:
200 гр. варени картофи
150 мл. хладко прясно мляко
70 мл. олио
1 кубче мая
1 чаена лъжичка сол + малко захар
1 яйце
600-650 гр. брашно
Плънка:
200 гр. бекон на лентички
200 гр. кашкавал - нарязан на лентички
150 гр. крема сирене
100 гр. мариновани гъби
100 гр. шайби салам
200 гр. извара
4 големи червени чушки (печени)
1 скилидка чесън
няколко стръка магданоз
малко риган
Покритие:
3-4 супени лъжици кетчуп
2 супени лъжици горчица
1 супена лъжица майонеза
Допълнително:
1 яйце за намазване
малко сусам (кимион, риган, мак, семена)
Стромболи е традиционна италиански рецепта. Става въпрос за руло с плънка, често с готово тесто за пица тесто и с плънка от различни видове италиански деликатеси и сирене.
От съставките за тестото се омесва меко, малко лепкаво тесто, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втасва.
Количеството брашно е променливо, в зависимост от качеството му и от течността на останалите продукти. Все пак не трябва да има прекалено много брашно, за да не стане твърдо тестото.
Плънка с чушки - печените чушки се почистват от семето, нарязват се ситно, добавя се счуканата скилидка чесън, ситно нарязаният магданоз и изварата, и се разбърква хубаво, за да се обедини сместа. Добавя се сол, ако е необходимо.
Останалите съставки трябва да бъдат предварително подготвени, нарязани на ивици и готови за подреждане.
Тестото се изважда върху набрашнения плот и се разделя на толкова части, колкото рула желаете да направите. В случая тестото е разделено на 5 части (от всяка се оформя руло с различна плънка).
Всяка част се разточва на правоъгълник, отгоре се подреждат продукти по желание, краищата на тестото се намазват с разбито яйце и се навива на руло. Рулата се поставят в намазнена тава, отгоре се покриват с разбито яйце и се наръсват със сусам (или други семена/ядки по желание) и се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-25 мин. Оставят се да изстинат малко, преди да се нарежат и поднесат.
Ето използваните в рецептата комбинации за плънката:
1. Тестото се маже с крема сирене, а отгоре се нареждат първо ленти бекон, ленти кашкавал и отгоре - ситно нарязани гъби.
2. Тестото се маже със смес от майонеза и горчица и върху тях се нареждат ленти бекон, кашкавал и салам.
3. Пица руло - кетчуп, риган, бекон, кашкавал и салам, ситно нарязан.
4. Тестото се маже с горчица и се поставя част от плънката с чушки и извара, отгоре - ленти нарязан ситно кашкавал.
5. Тестото се маже с крема сирене и останалия пълнеж от чушки и извара.