Приготвяне на тестото:
1. С малко топла вода и малко захар се захваща маята и се оставя да бухне.
2. В купа се слага брашното с всички останали съставки и се замесва, като се добави и маята.
3. Тестото се разделя на 8 части.
4. От всяка част се разточва кора.
5. Всяка кора се разтяга с ръце, като се прехвърля с бързи движения от едната в другата ръка и при това се разтегля. Всяка кора се поръсва с плънката (зеления или извара) и се навива на руло, а след това се навива като охлювче.
Първа плънка - в олио се запържват лукът и празът, докато омекнат.
Втора плънка - извара или сирене, в които може да добавите и печени чушки.
6. Саралийките се подреждат в намазнена тава.
7. Оставят се да втасат.
8. Пекат се във фурната на 180 градуса до зачервяване.
9. Поднасят се с кисело мляко или сметана.