"За 5 минути омесвам сместа, след което изпичам соленките и ги сервирам вместо хлебчета" - това ни пише наша читателка, която бе така любезна да ни даде рецептата за тези вкусни и бързи Солетки-форнетки .
"Отдавна не меся питки, когато ни идват гости, а правя тези вкусни соленки, които сервирам към супа, салата и месо, а също така са идеални за хапки към чай. Освен това децата често ги харесват за закуска, дори повече от солените кексове или домашния хляб.
Основната съставка, която прави тези пръчици меки и вкусни, е изварата.
Солетки-форнетки
Продукти:
- 250 г извара
- 100 г настъргано сирене или кашкавал
- 200 г пшенично брашно
- 30 г масло
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка подправки на вкус (може да използвате и смлени семена, кимион, сусам, риган, чили , канела...)
Приготвяне:
Смесете изварата с яйцето в купа. Добавете всички подправки, които искате да имат соленките, а може и малко сол. След това добавете разтопеното и охладено масло и загладете сместа.
Снимка: youtube
Сиренето (кашкавалът) се настъргва на ситно, след което се добавя към сместа с изварата и яйцето. След това започнете постепенно да добавяте брашното. Първо се разбърква с лъжица, а след това се меси на ръка, докато се получи гъсто тесто.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
От тестото се оформя топка, която се увива в прозрачно фолио или в торбичка и се оставя в хладилника да стегне добре за около половин час.
Снимка: youtube
Охладеното тесто се разстила върху леко набрашнена работна повърхност, след което се разточва на средно тънка кора с помощта на точилка. Нарежете го на тънки лентички-солетки (може да правите формички и фигурки от кората с каквито желаете, но аз винаги ги правя като тънки пръчици).
Снимка: youtube
Подредете пръчиците в тава, застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути или до златисто.
Снимка: youtube
От това количество се получават около 40 пръчици. По желание можете да удвоите количеството на продуктите.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!